Rólunk

A UNIQUE pilates studio a II/A. kerület egyetlen és egyedülálló reformer (gépi) pilates stúdiója. A budai hegyek ölelésében, egy olyan otthonos,  természetközeli és harmonikus stúdiót hoztunk létre, ahol változatos és folyton megújuló edzéseinken 14 éves kortól mindenki részt vehet. A hivatalos pilates eszközökön edzésterveinkbe beépítésre kerül és a gépeken végzett gyakorlatokkal ötvözve a funkcionális edzésekből átemelt TRX mennyezti edzőheveder, illetve számos rehabilitációs porgramban alkalmazott és egyre népszerűbb a Bosu használta is. 

Célunk, hogy a vendégek a pilates alapelveire épülő változatos edzésterveken alapuló, tudatosan felépített, dinamikus és jó hangulatú órákon vegyenek részt, ahol a pilates sokoldalúságát kihasználva, figyelmet kap a prevenció, az alakformálás és a rehabilitáció egyaránt. 

De mi is az a PILATES?

A Pilates-módszer Joseph Pilates által kidolgozott gyakorlatsorok összessége. A keleti és nyugati filozófiák ötvözésével a Pilates-módszer az erőközpontra összpontosítva erősíti és nyújtja az egész testet. A test és az elme mindvégig azon munkálkodik, hogy hajlékony, megnyúlt izmokat fejlesszen.  

A gyakorlatok hozzáigazíthatók mindenki egyéni igényeihez. Korábban a cél a második világjáborúban megsérült és szellemileg meggyötört katonák fizikai és szellemi rehabilitációja volt. Joseph Pilates szőnyegre dolgozta ki gyakorlatait, ám újszerű megközelítése a rugós ellenállást és az anatómiailag ellenműködő izmokat is felhasználta a kívánt eredmény eléréséhez. Folyamatos gyakorlása mellett az egész test megváltozik: javul a testtartás az izmok hosszabbá, szálkásabbá válnak. 

A PILATES legfontosabb alapelvei: 

Koncentráció

"Tornászás közben mindig a helyes mozgásra koncentráljunk, nehogy helytelenül végezzük, és elveszítsük létfontosságú hasznukat".

A Pilates megváltoztatja gondolkozásunkat, mozdulatainkat és érzéseinket. A Pilates lényege a jelenlét az adott pillanatban. A különböző izomcsoportok elkülönítésére és kontrolljára való összpontosítás arra késztet, hogy odafigyeljünk. Segít, hogy tudatosan kontrolláljuk testünket és mozgásait.

Precízió - Pontosság

Minőség mennyiség helyett. A gyakorlat minden egyes részlete fontos. Soha nem törjük meg a mozgást hirtelen mozdulattal. Döntő fontosságú a végrehajtásban a csípő, a fej és a váll elhelyezkedése. A fejnek a gerinc meghosszabbításának kell lennie, a vállak távol a fülektől és a medence semleges pozícióban áll.

Joseph Pilates hitt a mozdulatok pontosságában. Minden gyakorlatot a lehető legpontosabban kell elvégezni, úgy, hogy közben nem lépünk túl saját erő-, kontroll-, illetve mozgáshatárainkon.

Kontroll

A cél az, hogy edzés közben mozdulataink, gyakorlataink az oktató által mindig határozottan kidolgozottak és szabályozottak legyenek. Igyekezzünk ezen mozdulatokat megtartani. Ez az abszolút figyelem és szabályozottság a test teljes ellenőrzését kívánja a gyakorlatot végzőtől. Fontos, hogy a feszültség és nyugalom fázisai teljesen tudatosak és koordináltak legyenek. Ily módon intenzíven tudjuk testünket edzeni, miközben megvédjük azt a sérülésektől.

A kontrol a Pilatesben a test és szellem ellenőrzését jelenti. Minden gyakorlatot az agyban kell irányítani, megtervezni és a mozgás minden egyes fázisában ellenőrizni és pontosan végrehajtani. Igyekezni kell a gyakorlatokat a tökéletességig gyakorolni. 

Légzés

A légzés az élet! Légzés tisztítja a testet és nyugtatja az elmét. Fontos, hogy megértsük a kilégzés jelentőségének fontosságát. A kilégzés támogatja az erőközpont tevékenységét és az izmok működését. A visszatartott légzés a gyakorlatok során az izomműködés csökkenéséhez vezet.

Joseph Pilates asztmás volt és ezért odafigyelt a pontos a légzésre. A légzéstechnikája a laterális vagy oldallégzés. Ez a légzési technika segítséget nyújtott a nyugodt felsőtest megtartásában és az erő kinyerésére az erőközpontból. Minden gyakorlatot a megfelelő légzési ritmusban kell kivitelezni. A légzés folyamata a gyakorlat egy szakaszában sem szakítható meg.

Központosítás

A központosítás arról szól, hogy a testünkben lévő erőközpontot ("Powerhouse") felfedezzük, megértsük, érezzük és a mozgásunkat e körül végezzük. Megtanuljuk, hogyan stabilizálhatjuk magunkat a mozgás közben az ellenható erők által. A szilárd erőközpont a tökéletes mozgás kivitelezés alapvető feltétele. Az erőközpont érzékelése és edzése szimmetrikussá teszi testünket, vagyis egyensúlyt teremt. Azt, hogy ez hatással van a lelki egyensúlyra is, Pilates már a távol-keleti edzés-gyakorlatok tanulmánya során felismerte.

Nyújtás

A Pilates gyakorlatok minden mozdulata arról szól, hogy kinyúlunk a térben, miközben magas izomfeszültségre van szükség. A gyakorlatok végzése közben megnyúlunk, igyekszünk kinyújtani testünket, anélkül, hogy merevvé válnánk.

Áramlás

A mozgás folyamatossága a Pilates-módszer egyik alapvető vonása. Minden gyakorlatnak megvan a ritmusa, dinamikája. Ami bizonytalan és esetlen, az nem Pilates. Ebben a módszerben a mozdulatokat természetes kecsesség és folyamatosság jellemzi. A gyakrolatok közötti kötőelemek "táncszerű" koreográfiával vannak összeállítva. Lényege, hogy minden mozdulat kecsesen átfolyik a következőbe. A Joseph Pilates álltal eredetileg összeállított talajgyakorlatsornál szinte nem lehet észrevenni, hogy hol ér véget az egyik és hol kezdődik a következő gyakorlat.

Joseph Pilates néhény értékes gondolata:

"Mit jelent a test és a tudat egyensúlya?
Azt jelenti, hogy tudatosan ellenőrzöd tested minden egyes izomműködését. Az emelő elvének helyes használatát és alkalmazását is jelenti, a test vázát alkotó minden csontra. Azt jelenti, hogy tökéletesen ismered szervezeted működését, és teljesen megérted az alvó, pihenő és mozgásban lévő test mozdulataira alkalmazva az egyensúly és a gravitáció törvényeit."

"…test és szellem rendes fejlődése akkor lehetséges, ha nem állítod szembe egyiket a másikkal, vagy fordítva, mert akkor vagy csak a testre, vagy csak a szellemre összpontosítasz. A tökéletes összhangot úgy érheted el a test és a tudat között, ha elismered az elme szellemi funkcióit és a test fizikai korlátait." 

"A folyamatosan növekvő szellemi igénybevétel korszakában szervezeted egyre jobban és jobban függ tested életerejétől. Ez a vitalitás maga is a test és a szellem tökéletes összhangjától – tökéletes egyensúlyától függ."

"NEM SZELLEM VAGY TEST, HANEM SZELLEM ÉS TEST!"